A magyar szmog veri a londonit!

Az angol Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékügyi Minisztérium (DEFRA) közölte, hogy a tegnapi napon a tízes légszennyezettségi skálán tízes, azaz legmagasabb szintet mértek Londonban. A fő gondot itt is, mint Magyarországon a szálló por jelenti. A legmagasabb mért érték 102 mikrogramm/köbméter volt Londonban, a kensingtoni mérőállomáson. Az MTI szerint több évtizede nem volt hasonló légszennyezettség Angliában.

A magyar helyzet sokkal rosszabb

Az angol szmoghelyzettel tele van a világsajtó, holott Magyarországon minden évben sokkal rosszabb a helyzet. Az elmúlt fűtési évben Debrecenben 247 mikrogramm/köbméter értéket mértek, szemben a londoni 102-vel, míg Nyíregyházán 187 volt a csúcskoncentráció. Az alig 8000 lakosú Putnokon február 1-én 146 mikrogramm/köbméter volt a PM10 napi átlagkoncentrációja. Miskolcon 115 mikrogram volt a tavalyi rekordérték, Szegeden pedig 102, éppen annyi, mint most Londonban – írja a legszennyezes.hu.

Budapesten is mértek a londoninál magasabb szennyezettséget. Pesthidegkúton 104, a többi külső kerületben „csak” 90 mikrogram volt a tavalyi csúcskoncentráció.

Egészségügyi hatások

Fontos hangsúlyozni, hogy a tavalyi magyar értékekben semmi különleges nincs, ezek rendszeresen, minden évben visszatérő helyzetek, szemben a mostani londoni szituációval, amire az MTI adatai szerint évtizedek óta nem volt példa. A londoni mentőszolgálat adatai szerint a tegnapi napon 14 százalékkal nőtt a riasztások száma, főként a légzőszervi és keringési betegségekben szenvedőket gyötörte meg a szmog. Sok iskolában a gyerekeket sem engedték ki a szabadba. Magyarországon alig hallani hasonló intézkedésről szmog idején.

Idehaza komoly gondok vannak

Míg a londoni szmog bejárja a világsajtót, idehaza még mindig akadozik a tájékoztatás. Az elmúlt tíz napban Debrecenben mértek 81 mikrogrammos PM10 koncentrációt, ami bőven eléri a legtöbb londoni állomáson mért értéket, de Nyíregyházán és Sopronban is határérték feletti légszennyezettséget mértek március utolsó napjaiban.

Jó lenne, ha nem megszoknánk a magyar szmogot, hanem megpróbálnánk ellene tenni, és jó lenne, ha Putnok nem a szmogban körözné le Londont.