Felértékelődik a magyar tudástőke szerepe a jövőben

Az emberi erőforrások minisztere szerint globalizálódik a világ felsőoktatása, és az a tudástőke, amelyet Magyarország nyújtani képes, felértékelődik a jövőben.

Balog Zoltán a Magyar Rektori Konferencia megalakulásának 25. évfordulója alkalmából szerdán Budapesten tartott ünnepi plenáris ülésen kitért arra, hogy a felsőoktatás rendszere most a “méretgazdaságosság” szintje alatt működik, egyszerre elaprózott, ugyanakkor bizonyos területeken “túlkapacitás” jellemzi.

Az a cél, hogy olyan hatékony struktúrát alakítsanak ki, amely versenyképes, valódi minőségi oktatást nyújt és egyben fenntartható. Fontos, hogy a magyar felsőoktatásban is világosan jelenjenek meg az érték- és nemzetstratégiai szempontok – hangsúlyozta a tárca vezetője, aki a finanszírozás alapjaként a minőséget és a kiválóságot említette.

Nem szükséges és nem is kívánatos ugyanakkor a teljes földrajzi koncentráció – hangsúlyozta Balog Zoltán, kiemelve, hogy a regionális felsőoktatási centrumok fenntartása és fennmaradása az egész ország érdeke. Azonban csak olyan képzési kínálatot szabad fenntartani, amelyben megfelelő minőség és gazdaságos “üzemméret” jelenik meg – derült ki a szavaiból.

A felsőoktatási stratégiát összegző munkaanyagban irányokat vázoltak fel, a végleges változatot a kerekasztallal közösen alakítják ki – jelezte a tárca vezetője.

A miniszter szólt arról is, hogy a rendezvényen brazil ösztöndíj-programról szóló megállapodást írnak alá.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány közelmúltbeli döntése alapján 1500-2000 képzőhelyre külföldi hallgató érkezhet Magyarországra állami finanszírozási formában, és e célra plusz forrásokat biztosítanak. A délkelet-ázsiai országoknak várhatóan 300, Kínának 200, Törökországnak 100-150, Japánnak 100 hely juthat, Oroszországgal még tárgyalnak. Cserébe a partnerországokba magyar hallgatók mehetnének, illetve ezek az államok hozzájárulnának a program finanszírozáshoz. A közeljövőben oktatási munkatervet írnak alá a kínai és az ukrán partnerekkel is – ismertette.

Szólt a Klebelsberg-ösztöndíjrendszerről is, felidézte a célját: azoknak, akik valóban a pedagóguspályára készülnek havi 25-75 ezer forintos juttatást biztosítanak. A folytonosság nagyon fontos erény a felsőoktatásban, az a feladat, hogy a folytonosságot és a szükséges változást összehangolják, és a közös munkába beleértendők a határon túli magyar felsőoktatási intézmények is – fejtette ki az emberi erőforrások minisztere.

Kiemelte: ha visszatekint az elmúlt időszakra, amióta együtt dolgoznak, akkor azt látja, hogy a konfliktusok hatására olyan együttműködési formát sikerült kialakítani a Felsőoktatási Kerekasztal formájában, amelyben intenzív munka zajlik. A miniszter reményének adott hangot, hogy a kerekasztal közreműködésével még az idén a stratégiai döntések is megszületnek.

MTI, EMMI

Fotó: Árvai Károly, kormany.hu/Miniszterelnökség

Balog Zoltán a Magyar Rektori Konferencia jubileumi ülésén