Van olyan, aki kimaradt a béremelésből

Most derülnek ki a köznevelési törvényben elbújtatott stiklik – így jön ki a megtartott osztályfőnöki órák után az egyik tanintézmény pedagógusa, aki kéri, se az iskola, se a saját nevét ne írjuk le, mert félti állását. Mint mondta, a péntek délelőtt megtartott tantestületi értekezleten az intézmény vezetője csak általánosságokat tudott mondani, mivel a törvény délután jelent meg a Magyar Közlönyben. Akkor derült ki, hogy a pedagógiai munkát segítő munkatársak teljesen kimaradnak az idei bérrendezésből. “Kollégáimmal, ráadásul arra jutottunk a Közlönyt tanulmányozva, hogy a kötelező 32 órába az érettségiztetés is bele kell, hogy férjen, pedig az őrületes pluszmunkával jár.”
A pedagógiai segítők béremelésének jövő évre halasztását sérelmezi Guba János, a PDSZ szegedi szervezetének vezetője is, aki a szegedi Gyík utcai iskolában tanít. Ebben az intézményben majd 10 szociális munkás, pedagógiai segítő dolgozik, mivel odakerülnek azok a gyerekek, akik 13-14 éves korukban még az 5.-6. osztályt járják. Guba János arra is kíváncsi, milyen erővel tudják majd az iskola falain belül tartani délután a tanulókat.
Gera Tibor intézményvezető, aki egy szintén összevont, több szeged környéki település oktatási intézményét is “igazgatja” elmondta, náluk sincs iskolarendőr, de évek óta külön megállapodásuk van a rendőrséggel, akik tanítás előtt és után nagyobb figyelemmel járőröznek az intézmények környékén.